Şimdi Al Sonra Öde (BNPL) Nedir?

Kısaca BNPL olarak bilinen Buy Now Pay Later, Türkçe ifadesi Şimdi Al Sonra Öde adından da anlaşılacağı gibi bir ürünü hemen almanızı ödemesini ise daha sonra yapmanızı sağlayan bir ödeme yöntemidir. Özellikle pandemi ile birlikte online alışveriş artmasıyla e-ticaret alanında ödeme seçenekleri de artıldı ve şimdi al, sonra öde ödeme yöntemi popülaritesi arttı. Bu ödeme planı faiz ve gecikme ücretleri ile sunulabilir ancak sağlayıcıya bağlı olarak bazı planlar hiçbir ücret talep edilmez.

Başka bir deyişle BNPL, teminatsız tüketici kredisidir ve yaygın olarak e-ticaret platformlarında sunulan, giderek daha popüler hale gelen fintech özellikli bir ödeme seçeneğidir.

Şimdi Al, Sonra Öde Nasıl Çalışır?

Özellikle e-ticarette yaygın olan Şimdi Al Sonra Öde seçeneği alıcının karşısına ödeme sayfasında çıkar. Kullanmak istediğiniz yöntemi seçtiğinizde, üye değilseniz genellikle üye olmanız istenir. Üyelik işleminden sonra ise seçtiğiniz ödeme yöntemine göre, ya ödeme yapılacak kartı ve taksit sayısı seçilir ya da yalnızca taksit sayısı seçerek ödeme aşamasını tamamlayabilirsiniz. Taksitlerinizin ödeme zamanlarını satın alma işleminin yapıldığı uygulamadan takip edebilirsiniz. Taksitler ve faiz konusunda ise her firmanın farklı ödeme ve faizlendirme politikası olsa da büyük bir kısmı vade farksız taksit yapmaktadır.

Şimdi Al Sonra Öde Avantaj ve Dezavantajları

Şimdi Al Sonra Öde yöntemi için kredi notunuzun bir önemi yoktur. Kredi alamıyor olsanız bile bu ödeme yöntemi için direkt onay alabilirsiniz. Genellikle kredi notunuzu etkilemese de kredi borcunuzu artırdığı söylenebilir. Çünkü aynı kredi çektiğinizde 3 ay sonra ödemeye başlama seçeneği ile aynıdır.

Şimdi Al Sonra Öde seçeneği ile aldığınız bir ürünü iade etmek istediğiniz zaman karışıklıklar yaşayabilirsiniz. İade söz konusu olduğunda geri ödeme ile ilgili yaşayabileceğiniz sorunları göze almanız gerekir. Ödemelerinizi unutmanız ya da geciktirmeniz durumunda da kredi puanınız olumsuz yönde etkilenir.

Kredi kartlarından daha az faiz ya da sıfır faiz imkanı sunduğu ve ödemeyi de ertelettiği için günümüzde genellikle tercih edilen bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca kredi gibi bir onay süreci olmaması da tercih aşamasında etkili oluyor.

Şimdi Al Sonra Öde yönteminde ödemeleri takip etmek, geciktirmemek (çünkü bu kredi notunuzu etkiler) gereklidir. Bu ödeme yönteminin arkasındaki fikir, tüketicilerin ihtiyaç duydukları şeyleri hemen alabilmeleri ve aynı zamanda onlar için ödeme yapmak için biraz daha zaman kazanmalarıdır.