Satış Hunisi (Sales Funnel) Nedir?

Satış hunisi, potansiyel müşterilerin satın alma yolunda yaşadıkları yolculuğun pazarlama terimidir. Satış hunisinin, genellikle huninin üstü, ortası ve altı olarak bilinen birkaç adımı vardır. Ancak bu adımlar şirketin satış modeline bağlı olarak değişiklik gösterebilir. İyi planlanmış bir satış hunisi, işletmenizin potansiyel müşterileri bir sonraki aşamaya taşımak için atması gereken eylemleri tanımlayacaktır.

Satış hunisi, potansiyel müşterilerin satın alma yolculuğunun her aşamasında ne düşündüğünü ve yaptığını anlamanıza yardımcı olur. Bu bilgiler, doğru pazarlama faaliyetlerine ve kanallarına yatırım yapmanıza, her aşamada en alakalı mesajları oluşturmanıza ve daha fazla potansiyel müşteriyi ödeme yapan müşterilere dönüştürmenize olanak tanır.

Satış hunisi aşamaları nelerdir?

Potansiyel müşteriler ürün veya hizmetinizi duydukları andan satın alma yaptıkları (veya yapmadıkları) ana kadar satış dönüşüm huninizin farklı aşamalarından geçerler. Dönüşüm huninizdeki bu yolculuk bir potansiyel müşteriden diğerine değişebilir, ancak sonunda bunu kendi ilgi düzeylerine göre değerlendireceklerdir.

Satış hunisinde genel olarak, dört ana aşama vardır:

  1. Farkındalık

Satış hunisi aşamalarından ilkine “farkındalık” düzeyi denir, çünkü bu, insanların ürününüz veya hizmetinizden ilk kez haberdar olduğu yerdir. Sizin hakkınızda reklamlarınızdan, sosyal medyadan, hatta ağızdan ağıza haber alabilirler. Bu insanların satış hunisinden nasıl ve neden aşağı indikleri, elbette sizin kendi satış ve pazarlama yeteneğinize bağlıdır. Orta ve alt satış hunisi aşamalarındaki potansiyel müşteriler, en çok dikkat etmek istediğinizlerdir, çünkü bunlar farkındalığın ötesine geçerek ilgi alanına geçmişlerdir.

  1. İlgi

Potansiyel müşteriler markanız hakkında bilgi edindikten sonra, ilgi düzeylerine göre değerlendireceklerdir. Çözmeye çalıştıkları sorun hakkında düşünecekler ve teklifinizin en iyi çözüm olduğundan emin olmak için rekabetçi araştırmalar yapacaklardır.

  1. Karar

Şirketiniz hakkında bilgilerle donanmış olan potansiyel müşteriler, fiyatlandırma ve paketleme seçeneklerinizi daha da derinden inceleyeceklerdir. Satış sayfaları, web seminerleri ve çağrılar, bu aşamada potansiyel müşterileri satın alma konusunda yönlendirmeye yardımcı olmak için faydalıdır.

  1. Eylem

Satış hunisinin en önemli aşaması, potansiyel müşterinin bir satın alma yapıp yapmadığıdır. Eğer satın alma gerçekleşmezse bu bir daha asla alışveriş yapmayacakları anlamına gelmez. Akılda kalmanızı sağlamak için besleyici kampanyalar oluşturabilirsiniz.

İşletmeniz için bir satış hunisi nasıl oluşturulur?

Başarılı bir satış hunisi oluşturmak için bir işletmenin izlemesi gereken birkaç uygulama vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Müşteri davranışlarını analiz edin
  • Müşterilerin dikkatini çekin
  • Müşterileri yönlendirin
  • Potansiyel müşteri oluşturun
  • İlişkileri koruyun