PPC (Pay Per Click) Nedir? Nasıl Çalışır?

İngilizcesi Pay Per Click olan PPC, tıklama başına maliyet olarak tanımlanır. Bir reklam verenin, reklam bağlantısına her tıklandığında yayıncıya ödeme yaptığı çevrimiçi bir reklamcılık modelidir. Aynı zamanda dijital pazarlamada anlaşılması gereken önemli bir kavramdır. PPC reklam modeli öncelikle arama motorları (ör. Google) ve sosyal ağlar (ör. Facebook) tarafından sunulur. Google Reklamları, Facebook Reklamları ve Twitter Reklamları, PPC reklamcılığı için en popüler platformlardır.

PPC Modeli Nasıl Çalışır?

Tıklama başına ödeme modeli, temel olarak anahtar kelimelere dayanır. Örneğin, arama motorlarında çevrimiçi reklamlar (sponsorlu bağlantılar olarak da bilinir) yalnızca birisi reklamı yapılan ürün veya hizmetle ilgili bir anahtar kelime aradığında görünür. Bu nedenle, tıklama başına ödeme reklam modellerine güvenen şirketler, ürünlerine veya hizmetlerine en uygun anahtar kelimeleri araştırır ve analiz eder. Alakalı anahtar kelimelere yatırım yapmak, daha yüksek sayıda tıklamayla ve sonuç olarak daha yüksek kârlarla sonuçlanabilir.

PPC modelinin hem reklamcılar hem de yayıncılar için faydalı olduğu düşünülmektedir. Reklamcılar için bu model avantajlıdır çünkü aktif olarak ilgili içeriği arayan belirli bir hedef kitleye ürün veya hizmet reklamı yapma fırsatı sunar.

PPC Modelleri

Genellikle, tıklama başına ödeme reklam oranları, sabit oranlı model veya teklife dayalı model kullanılarak belirlenir.

  1. Sabit oranlı model

Sabit oranlı tıklama başına ödeme modelinde, bir reklam veren, yayıncıya her tıklama için sabit bir ücret öder. Yayıncılar genellikle web sitelerinin farklı alanları için geçerli olan farklı PPC oranlarının bir listesini tutarlar. Yayıncıların genellikle fiyat konusunda pazarlıklara açık olduğunu unutmayın. Bir reklam veren uzun vadeli veya yüksek değerli bir sözleşme teklif ederse, yayıncının sabit fiyatı düşürme olasılığı çok yüksektir.

  1. Teklife dayalı model

Teklife dayalı modelde, reklam veren reklam spotu için ödemek istediği maksimum tutarda bir teklif verir. Ardından, yayıncı otomatik araçları kullanarak bir açık artırma gerçekleştirir. Bir ziyaretçi reklam spotuna tıkladığında açık artırma gerçekleştirilir. Sonuç genellikle teklif edilen paranın toplam miktarına göre değil, sıraya göre belirlenir. Sıralama ise hem reklam verenin sunduğu para miktarını hem de sunulan içeriğin kalitesini dikkate alır. Dolayısıyla içeriğin alaka düzeyi teklif kadar önemlidir.

PPC’nin Avantajları

  • Yalnızca aldığınız ziyaretler için ödeme yaparsınız.
  • Reklamın performansı hakkında birçok bilgiye sahip olursunuz.
  • En iyi optimizasyon olanaklarını sunar.
  • Reklamlar doğru hedef kitleye ulaşır.
  • Bütçenizi çok kontrol edebilirsiniz
  • Reklamınızın nerede ve ne zaman gösterileceğine siz karar verebilirsiniz.
  • Daha iyi konumlandırma ve görünürlük elde edersiniz.