E-Ticaret işletmesi için Çok Kanallı Pazarlama (Omnichannel)

Online alışverişin en önemli avantajlarından biri, bir şey satın almak için evinizden dışarı çıkmanıza veya uzun bir mesafe seyahat etmenize gerek kalmamasıdır. Giysi, elektronik ürünler veya herhangi bir şeyi sadece bir tıklamayla satın alabilirsiniz. Müşteri deneyiminiz her aşamada kolay ve sorunsuz olmalıdır. Müşteriler markanızla çevrimiçi ve çevrimdışı olarak farklı şekillerde etkileşime girerler. Müşterilerinizin size istedikleri şartlarda ulaşabilmelerini sağlamak için çok kanallı bir pazarlama stratejisi geliştirmek gereklidir.

Çok kanallı pazarlamanın tanımı, işletme ve sektörlere göre farklılık gösterir. Omnichannel, temel anlamda potansiyel müşterilerinize birleşik bir satın alma deneyimi oluşturmak için tüm kanalları entegre etmek anlamına gelir. Amaç, sürekli ve zorlayıcı bir marka mesajı iletmek için iletişim kanallarınızın her birinin gücünü birbirine bağlamaktır. Müşteriniz ister çevrimiçi ister çevrimdışı alışveriş olsun, harika bir deneyim yaşamalıdır. Örneğin, çevrimiçi sipariş verebilmeleri ve fiziksel mağazanızdan da teslim alabilmeleri gerekir. Çok kanallı, her zaman her yerde olmakla ilgilidir.

  1. Müşterilerinizi tanıyın

Çok kanallı bir pazarlama stratejisinin temeli, müşterinizi iyi tanımaktır. Müşterinizi iyi anlayana ve uygun müşteri araştırması yapana kadar hiçbir şey işe yaramaz. Veri tabanından yaş, alışveriş şekli, cinsiyet vb. bilgilerini kontrol edin.

Aşağıdaki gibi ayrıntıları analiz edin:

  • Hangi kanalı kullanıyorlar?
  • İşinizi nasıl öğrendiler?
  • Mağazanızla alışveriş deneyimleri nasıl?
  • Diğer önemli ayrıntılar

Web sitenizdeki deneyimlerini daha iyi bir şekilde kişiselleştirmenize yardımcı olacaktır.

  1. Her kanal için içeriği kişiselleştirin

Web sitenize veya mağazanıza yeterli trafik istiyorsanız, ilgili tüm kanalları hedeflemelisiniz. Uygun bir kişiselleştirilmiş mesajla tüm kanallardan onlara ulaşmanın birçok yolu vardır. Düzenli e-postalar, kısa mesajlar, sosyal medya reklamları ve bildirimler gönderebilirsiniz. Hangi kanalı nerede kullanacağınızı öğrenin. Anında iletme bildirimleri işe yaramazsa, e-postaları veya kısa mesajları kullanın. Sosyal medya kanalları ve reklamlar aracılığıyla müşterilerinizi hedefleyin.

  1. Pazarlama stratejinizi inceleyin

Yeni bir şey benimsemeden önce mevcut stratejilerinizi ve sonuçlarını inceleyin. Mevcut iş planınızın denetimini yaptıktan sonra, yeni birçok kanallı strateji oluşturmaya başlayın. Web sitenizde tüm sosyal medya profil bağlantılarınızı sağlayın, sosyal medya platformlarındaki incelemeler en değerli geri bildirimlerdir. İstedikleri ürünü bulmaktan son ödeme sürecine kadar her zaman müşterilerin yerinde olmaya çalışın. Herhangi bir sorun var mı, yüklenmesi uzun süren bir şey var mı, ödeme yönteminin kolay olup olmadığı ve başka şeyler üzerinden müşteri deneyimini inceleyin.

  1. Sosyal medyayı satıştan daha fazlası için kullanın

Pek çok insan sosyal medyanın yalnızca satışları artırmak için olduğunu düşünüyor. Ama bu yanlış! Sosyal medya pazarlaması, yaratıcı olmak ve insanların sizi tanıması için değerli bir marka olarak izlenim bırakmakla ilgilidir.

  1. Test edin, ölçün ve tekrarlayın

Çalışma düzeninizi ve sonucunu daima test edin ve ölçün. Buna dayanarak, performansınızı iyileştirmek için gerekirse planınızı, stratejinizi, mesajınızı değiştirin.