E-Ticaretin Avantajları ve Dezavantajları

Hiç şüphe yok ki, e-ticaret modeli birçok işletmeyi uygulanabilir ve karlı hale getirdi. Tüm iş modelleri gibi, e-ticaretin de avantajları ve dezavantajları vardır. Stratejik kararlarınızı verirken bilgi sahibi olabilmeniz için artıları ve eksileri iyi bir şekilde ele almak önemlidir.

E-ticaretin Avantajları

E-ticaretin avantajlarından bazılarına ayrıntılı olarak bakmadan önce tüm avantajları içeren bir sıralama size daha fazla fayda sağlayacaktır. Avantajların hepsi fiziki bir mağazaya göre karşılaştırma yapıldığında ortaya çıkan avantajlardır ve neden e-ticaret yapmanız gerektiğini anlamanıza yardım olur.

  • Müşteriye zaman kazandırır.
  • Kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi sunar.
  • Fiziki mağazalarda yaşanabilecek hataları minimuma indirir.
  • Aynı anda birden fazla satış yapabilme imkânı sağlar.
  • Ürünlerini sergileyebileceğiniz sınırsız alanınız vardır.
  • Müşteri geri dönüşleri daha fazladır.

Daha Büyük Pazar

E-ticaret, dünyanın her yerindeki müşterilere ulaşmanızı sağlar. Müşterileriniz her yerde ve her zaman alışveriş yapabilir, özellikle de pandeminin etkisiyle birlikte çoğu kişi online üzerinden alışveriş yapma alışkanlığı edinmiştir.  Böylece satışlarınız fiziki mağazanızdan daha fazla olabilir.

Ayrıntılı Ürün Bilgisi

Fiziksel bir mağazada ürününüz hakkında kaç müşteriye aynı anda detaylı bilgi verebileceğinizi düşünün. Cevabınız belki 1 ya da 2 olacaktır. E-ticaret sitenizde ise ürünleriniz hakkında detaylı açıklamaları istediğiniz uzunlukta ve müşterilerden gelen sorular doğrultusunda aynı anda herkesle paylaşabilirsiniz.

Düşük Maliyet

Teknoloji ile e-ticaret alnında da gelişmeler yaşanıyor. Bir e-ticaret mağazası kurmak ve sürdürmek eskisine nazaran daha kolay ve uygun maliyetli bir hale geldi. Fiziki mağazalarda olduğu gibi kira ve diğer fatura giderleri olmadan sitenizi açabilir, satışa başlayabilirsiniz. Ayrıca reklam masrafları da geleneksele göre daha düşük maliyetlidir.

Yeniden Hedefleme

Yeniden hedefleme ile müşterinin daha önce e-ticaret sitenizde görüntülediği ürün reklamlarını web sayfalarında tekrar karşısına çıkarmak amaçlanır. Müşterilere eskiden beğendikleri ve belki de hala arzuladıkları ürünü dikkat çekmeden hatırlatmaya yardımcı olur ve onları mağazanıza geri dönüp yeniden düşünmeye teşvik eder.

E-Ticaretin Dezavantajları

Her işte olduğu gibi bu işte de bazı dezavantajlar vardır. Bunlara ayrıntılı olarak bakmadan önce tüm dezavantajları içeren sıralamamıza göz atmanızda fayda var. E-ticaretin avantajları kadar dezavantajının da olduğunu bilerek işe başlamanız karşınıza çıkan bazı aksaklıkları kolaylıkla atlatıp yolunuza devam etmenizi sağlayacaktır.

  • Müşteri satın aldığı ürüne hemen ulaşamaz.
  • Her ürün online olarak satılamaz.
  • Dünyanın her yerine satış yapıyorsanız farklı vergi sistemlerine takılabilirsiniz.
  • Ürünlerinizin görünür olması için internet ihtiyacının olması.
  • Daha fazla rekabet vardır.
  • Yüz yüze sorulan bir soruya hemen cevap verilebilirken online da yaşanan iletişim aksaklıkları.

Dokunma Eksikliği

Bazı müşteriler vardır ki ürüne dokunmadan, onu denemeden satın almayı tercih etmezler. E-ticaretin en büyük dezavantajı dokunma isteğinin karşılanamaması olabilir. Bu aşamada müşteriyi ikna edebilmeniz için ürünü satın alan müşterilerden yorum yapmalarını isteyebilirsiniz. Ayrıca en iyi ürün videoları, en iyi fotoğrafları ve en iyi açıklamalarınızı girmeniz gerekmektedir.

Fiyat Karşılaştırması

Aynı ürünü satan birçok e-ticaret sitesi var. Bunların içinden aynı ürünü en uygun fiyata satan satıcıyı bulmak belki de yalnızca birkaç dakika alacaktır. Fiziki mağazalarda ise böyle bir durum çok nadir yaşanır. Tüm mağazaları gezip aynı ürünü bulmak ve fiyat karşılaştırması yapmak oldukça zaman alacağı için genellikle bu tercih edilmez. Dolayısıyla Pazar araştırmanızı iyi yapmalı ve fiyatlandırmanızı ona göre yapmalısınız.

Güvenlik Sorunları Save

Çıkan dolandırıcılık haberleri ile birlikte internetten alışverişe sıcak bakmayan hala birçok insan var. E-ticaret sitenizde bir sanal POS kullanıyor olmanız sizi diğer sitelerin önüne çıkaracaktır. Ayrıca sosyal medyada görünür olmanız, müşterilerinizle iyi bir iletişiminizin olması da sizi tanınır bir satıcı yapabilir. Böylelikle güvenlik konusunda tereddüt yaşayan müşterileri sitenizden alışveriş yapmaya ikna edebilirsiniz.

Ürün Kalitesi

E-ticaret sitelerinde ayrıntılı ürün açıklaması olsa da müşterilerin size inanıp inanmayacağını bilemezsiniz. Özellikle mağazanız hakkında bir tane bile kötü yorum varsa müşteriyi baştan kaybetmiş olursunuz. Detaylı ve sanki müşteri şu an ürünü elinde tutuyormuşçasına yazdığınız ürün açıklamalarına ek olarak olumlu müşteri yorumları bu aşamada çok etkili olacaktır ve kaliteli hizmetin yanında kaliteli ürünler sattığınıza ikna olacaktır.