E-ticarete Nasil Baslanir

Covid-19 pandemisinin etkisiyle ciddi şekilde artan internet trafiği, e-ticaret girişimi başlatmayı planlayanların karar almalarını da hızlandırdı. Özellikle son 2 yıldaki online alışveriş istatistikleri, insanlara e-ticarete başlamak için her zamankinden çok motivasyon sağlıyor.

Bununla birlikte, ister dijital ortamda hareket etmek isteyen yerleşik bir fiziksel işletme olun, ister sıfırdan çevrim içi bir iş kurmak isteyin; başarılı bir online mağaza kurmak için bazı önemli araç ve bilgilere ihtiyacınız var. İşte bir e-ticaret girişimini başlatırken dikkat etmeniz gereken 9 önemli adım.

  1. Hedef Kitlenizi Belirleyin

Online mağazanızı açarken hangi müşterilere hangi ürünler ile ulaşacağınızı netleştirmeniz önemlidir. Hedef kitlenizin net olması; satılacak ürünleri, web sitesinin tasarımını, uygulayacağınız pazarlama tekniklerini ve nakliye ihtiyaçlarını hatta bunlara bağlı maliyetleri belirlemek için önemlidir.

  1. Mağazanıza Bir İsim Verip Alan Adınızı Alın

Doğru mağaza ismini seçerken kriteriniz sadece akılda kalıcılık ve dikkat çekici bir isim bulmak olmasın. Faaliyet göstereceğiniz sektör, değerleriniz veya markanızı benzersiz kılacak unsurları yansıtacak doğru kelimeleri belirleyip bunların üzerinde çalışmanız bu aşamada son derece önemli olacaktır. İşletme adı seçiminizi SEO uyumlu yapmanızın da oldukça yararlı olacağını göreceksiniz. Bunun için alışveriş yapanların kullandığı terimleri ve sektörünüzle ilgili çevrim içi arama trendlerini incelemenizi mutlaka öneririz.

  1. E-ticaret Altyapı Sağlayıcınızı Seçin

Web sitenizin kurulu olduğu platform ve sunduğu e-ticaret özellikleri, işletmenizin dijital ortamda etkili ve sorunsuz rekabet etmesini sağlayacak temel göstergelerden biridir. E-ticaret altyapı sağlayıcısı size sunduğu ticaret araçları, fiyatlandırma paketleri, tasarım yetenekleri ve mobil görünüm optimizasyonu gibi faktörleri mutlaka dikkate alın. Bütçenize ve beklentilerinize uyumlu bir web sitesi kurulumu konusunda PayBull’un uzman e-ticaret kadrosundan her zaman bilgi ve destek alabilirsiniz.

  1. Ödeme Hizmeti Sağlayıcınızla Temasa Geçin

E-ticaret altyapısı bulunan web sitenizi kurdunuz. Şimdi müşterilerinizden güvenli ve sorunsuz şekilde ödeme almaya başlayacaksınız. Bunun için de doğru ödeme hizmeti sağlayıcısını bulmalısınız.

Tüketicilerin alışveriş için bir e-ticaret sitesini tercih etmelerindeki en önemli nedenlerin başında; o web sitesindeki ödeme işlemlerini hızlı ve güvenli şekilde gerçekleştirebiliyor olması gelmektedir. Kullanılan kredi kartına taksit seçeneğinin sunulmaması ya da ödeme aşamasına gelindiğinde ödenecek tutarın artması gibi nedenler, müşteriyi alışverişi tamamlamaktan vazgeçmesine neden olabilir.

Tüm bankalar ile tek tek anlaşma yapmaktansa, PayBull gibi tek çekim ve taksit seçenekleri açık, 21 banka ve 8 kart programının tümüyle entegre çalışan bir sanal POS sağlayıcısı ile anlaşmanız süreci hızlandıracaktır. Böylelikle 24 saat içinde web sitenizden ister ertesi gün ister farklı bir valörde müşterilerinizden hemen ödeme almaya başlayabilirsiniz.

  1. Bir Tedarikçi İle Anlaşın

Eğer e-ticarete hızlıca giriş yapıp bir an önce satış yapmaya başlamak istiyorsanız, faaliyete başlamadan önce bir tedarikçi ile anlaşmanız son derece önemlidir. Dropshipping de denilen bu çalışma modeli ile stoksuz bir şekilde satış yapmaya başlayabilirsiniz. Bu model size hız kazandırmanın yanı sıra envanteri stoklamak, yönetmek veya göndermek zorunda kalmamak gibi avantajlar da sağlar. Böylelikle müşterileriniz web sitenizden bir ürün satın aldığında, sipariş bilgilerini satış tedarikçisine iletmeniz yeterli olacaktır.

  1. Bir Kargo Firması İle Anlaşın

Sattığınız ürünlerin gönderimleri zamanında ve uygun maliyetlerle gerçekleştirebilmeniz için mutlaka birden fazla kargo / kurye firması ile görüşerek anlaşmalar yapmanız gereklidir. Gönderi sayılarınız arttıkça gönderim maliyetlerinizin düştüğünü de hesaba katmanızı ve görüşeceğiniz kargo firmaları ile bu doğrultuda görüşmenizi tavsiye ederiz. Ya da bunlarla hiç uğraşmayabilir, PayBull Sanal POS’un tamamlayıcı ürün paketlerini tercih edebilirsiniz ve en uygun maliyetli kargo entegrasyonlarını sizin için biz gerçekleştiririz.

  1. Marka Stratejinizi Oluşturun ve Pazarlama Kampanyalarına Ağırlık Verin

E-ticaret mağazanızı akılda kalıcı kılacak ve dijitaldeki büyük kalabalık içinde öne çıkmanızı sağlayacak en önemli nokta, güçlü bir e-ticaret marka kimliği oluşturmaktan geçiyor. Doğru ve etkili bir marka kimliği, sadece yeni müşteri kazanımını hızlandırmakla kalmaz, aynı zamanda sitenizden bir kez alışveriş yapan müşterilerde sadakat oluşması açısından da önemlidir. İşletme adından logo seçimine ve web sitenizdeki kullanacağınız renk paletine kadar tüm unsurlar bu kimliğin tamamlayıcı unsurlarını oluşturmaktadır. Müşterilerinize göndereceğiniz e-postalar, faturalar, ürün paketleme, nakliye materyalleri ve pazarlama kampanyalarının tasarımı gibi konularda hep bu kurumsal kimliğe uyumlu olma kriterini gözetmeniz son derece önemlidir.

Kurumsal kimliğinizi destekleyebilmeniz için özellikle sosyal medya platformlarında çevrim içi mağazanız için bir işletme sayfası oluşturmanızı ve web sitesi bağlantısı, konum ve iletişim bilgileri dahil olmak üzere işletmenize ilişkin tüm bilgilerinizi profil sayfanızda güncel olarak belirtmenizi mutlaka tavsiye ederiz. E-ticaret web sitenizi Facebook Mağazası ile entegre ederek veya Instagram gönderilerinizi çevrim içi mağazanıza bağlayarak müşterilerin doğrudan sosyal medya sayfanızdan alışveriş yapmasına izin vermeniz de yeni müşteri kazanımınıza önemli katkı sağlayacaktır. Sitenizi arama sonuçlarında üst sıralarda yer alacak şekilde optimize edilmesi konusunda PayBull’un uzman kadrosundan her zaman destek alabilir ya da PayBull Sanal POS’un tamamlayıcı ürün paketlerini tercih edebilirsiniz; böylece hem sanal POS sahibi olur hem de doğru hedef kitlenize ulaşmanızı sağlayacak hedefli dijital pazarlama faaliyetinizi sizin için biz başlatmış oluruz.

  1. Güvenli Alışveriş Sertifikaları Vurgulanmalı

E-ticarette müşteri davranışlarını şekillendiren en öncelikli hususlardan birisi güvenliktir. Kredi kartı veya banka kartı bilgilerinin 3. Şahıslar tarafından ele geçirilmesi riskine karşı müşterilerinizi güvenli bir alışveriş hizmeti sunduğunuza ikna edebilmeniz için web sitenizde SSL Sertifikanızı ve 3D Secure uygulamasının varlığını mutlaka açık ve net şekilde paylaşmalısınız.

  1. Şirket Kurulumu

İnternet üzerinden satış yapmak için mutlaka bir şirketinizin olması gerekmiyor.  Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 30 Nisan 2021 tarihli Gelir Vergisi Genel Tebliğine göre eğer yıllık toplam cironuz 240.000 TL’yi geçmeyecekse ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın imal edilmiş ürünlerin satışını gerçekleştiriyorsanız vergiden muafsınız ve dolayısıyla bir şirket kurmanıza da gerek yok. Ancak yıllık iş hacminiz bu tutarın üzerindeyse veya sattığınız ürünler tebliğde belirtilen kriterlerin dışındaysa vergi mükellefi olmalısınız. Dolayısıyla internet üzerinden satış yapmaya başlamak için bir şahıs firması ya da limited şirketi kurmanız gerekiyor. Şirket kurulum sürecinin tüm aşamalarında PayBull’un uzman kadrosundan bilgi, destek ve yönlendirim alabilirsiniz.