Ödeme Yöntemi

E-Ticaret Ödeme Yöntemleri

E-ticaret sitenizde hangi elektronik ödeme yöntemlerini sunacağınıza karar vermeden önce hedef kitlenizi belirlemelisiniz. Müşterilerinizin çeşitliliği ile yerel, coğrafi veya kültürel alışveriş alışkanlıkları değişebilir ve aynı zamanda farklı ödeme teknolojilerine nasıl tepki verdikleri de değişebilir.

Kitlenizin güvenmediği veya ilgilenmediği ödeme sistemlerini sağlamak satışlarınızı kaybetmenize neden olabilir. Elektronik ödeme, evrak işlerini, işlem maliyetlerini ve işçilik maliyetlerini azaltarak iş süreçlerinde devrim yarattı. Kullanıcı dostu olması ve manuel işleme göre daha az zaman alması, ticari organizasyonun pazar erişiminin genişletmesine yardımcı oldu.

  1. Kredi Kartı

Kredi kartı ile ödeme, e-ticaret sektöründe en çok kullanılan ödeme yöntemidir. Kredi kartlarının kullanımı kolay ve çoğunlukla güvenli olduğundan, çevrimiçi alışverişlerde bu kartların yüksek popülaritesi şaşırtıcı değildir. Alışveriş yapanların ürünleri satın alma işlemini tamamlamak için kasada kart bilgilerini girmeleri yeterlidir.

Kart Doğrulama Değerinin kısaltması olan CVV, kredi kartlarını daha güvenli yapan şeydir. İşletmeler, kart sahiplerinin bilgileri ile CVV numaralarını karşılaştırarak herhangi bir sahtekarlığı tespit edebilir. Alışveriş yapanlar, kullanımının basit olmasının yanı sıra, indirim ve ödül programları gibi ekstra özelliklerinden de yararlanmak için kredi kartı kullanırlar. Ayrıca kredi puanlamasında da kredi kartı kullanımından faydalanabilirler. Tüm bu avantajlar, sayısız ve daha yenilikçi rakiplere rağmen kredi kartı ödemelerinin liderliğini sürdürmesini sağlıyor.

  1. Havale/EFT

Bu ödeme yöntemi kredi kartı kullanmayan ya da kredi kartını internet üzerinde kullanmak istemeyen müşteriler için alternatif bir ödeme yöntemidir. Alışveriş sonrasında iptal ya da iade gibi durumlarda para iadesi kredi kartında 2-4 iş günü olurken havale/eft yapıldığında aynı gün ve tek parça halinde geri yatırıldığı için de çoğunlukla tercih sebebi olmaktadır.

  1. Sanal Kart

Özellikle bilinmeyen bir siteden alışveriş yaparken çok yüksek limitli kredi kartları olan müşteriler genelde kartları ile ödeme yapmaktan çekinmektedir. Web siteni ve alt yapısını bilmemesinden kaynaklı kart numarasını vermek istemeyen müşteriler için mükemmel bir alternatif olan sanal kartlar, e-ticaret için geliştirilen bir ödeme yöntemidir. Kullanıcılar dakikalar içinde sanal kart oluşturarak içerisine ödeme yapacakları kadar para transferi yapabilir ve hiçbir risk olmadan harcayabilirler.

  1. Kapıda Ödeme

Bu ödeme yönteminin kullanılabilmesi için kargo şirketi ve satıcı firma arasında bir anlaşma bulunması gerekir. Müşteri ürünü satın alıp kapıda ödemeyi seçtikten sonra ürünün nakliyesini gerçekleştiren kargo görevlisi ürünü teslim edene kadar bir ödeme yapılmaz. Kargo görevlisi ürünü teslim ettikten sonra nakit ya da kredi kartı ile ürünün ödemesini alır. Genelde kredi kartı olmayan, online bankacılık sistemlerinden uzak ve alışveriş yapılan yerden ürünün anlatıldığı gibi gelmeyeceğine inanan kişilerin tercih ettiği bir yöntemdir.