E ticaret Modelleri

E-Ticaret Modelleri ve Faydaları

E-Ticaret, elektronik ticaret anlamına gelir ve elektronik olarak tamamlanan tüm işlemleri ifade eder. Buna internet bankacılığı ve elektronik cüzdanlardan açık artırmalara kadar çeşitli çevrimiçi araçlar ve etkinlikler dahildir.

Çevrimiçi varlığı olan çoğu işletme, e-ticaret pazarlama ve satış faaliyetlerini yürütmek ve lojistik ve sipariş karşılamayı denetlemek için bir çevrimiçi mağaza ve/veya platform kullanır. Genel olarak, işletmelerin sınıflandırılabileceği yedi ana e-ticaret modeli vardır.

  1. B2A – İşletmeden Yönetime

B2A, çevrimiçi işletmeler ve yönetimler arasında yapılan işlemleri kapsar. Örneğin, yasal belgeler, sosyal güvenlik vb. ile ilgili ürün ve hizmetler olabilir.

  1. B2C – İşletmeden Tüketiciye

B2C e-ticaret, bir işletme ile tüketici arasında yapılan işlemleri kapsar. B2C, e-ticaret bağlamında en popüler satış modellerinden biridir. Örneğin, çevrimiçi bir perakendeciden ayakkabı satın aldığınızda bu, işletmeden tüketiciye bir e-ticaret işlemidir.

  1. B2B – İşletmeler Arası

B2C’den farklı olarak B2B modelinde her iki katılımcı da ticari kuruluşlardır. Yani üretici ile toptancı veya perakendeci gibi işletmeler arasında yapılan satışları kapsar. B2B, tüketiciye yönelik değildir ve yalnızca işletmeler arasında gerçekleşir.

  1. C2A – Tüketiciden Yönetime

C2A, B2A’ya benzer, ancak bunun yerine tüketiciler bir yönetime ürün veya hizmet satar. C2A, eğitim, çevrimiçi vergi hazırlama vb. için çevrimiçi danışmanlık içerebilir.

  1. C2B – Tüketiciden İşletmeye

C2B, geleneksel perakende modelini tersine çevirir, yani bireysel tüketiciler, ürünlerini veya hizmetlerini ticari alıcılar için kullanılabilir hale getirir. C2B e-ticaret işine örnek olarak, stok fotoğraflarının doğrudan farklı fotoğrafçılardan satın alınabileceği bir çevrimiçi mağaza olan iStock’tur.

  1. C2C – Tüketiciden Tüketiciye

E-ticaretin en eski biçimlerinden biri olan tüketiciden tüketiciye e-ticaret, müşteriler arasında ürün veya hizmet satışı ile ilgilidir.

  1. D2C – Doğrudan Tüketiciye

Daha yeni bir e-ticaret modeli olan D2C, bir perakendeci, distribütör veya toptancı yerine ürünleri doğrudan son müşteriye satan bir işletmeyi ifade eder. D2C e-ticaretinin yaygın bir örneği, Netflix gibi abonelik tabanlı bir markadır.

E-ticaretin Faydaları Nelerdir?

  • Globalleşme

Fiziksel bir mağaza her zaman hizmet verebileceği bir coğrafi alanla sınırlı olacaktır. Çevrimiçi mağaza veya bu konuda başka herhangi bir e-ticaret işi ise pazar olarak tüm dünyaya sahiptir. Yerel bir müşteri tabanından hiçbir ek ücret ödemeden küresel bir pazara geçmek, çevrimiçi ticaretin en büyük avantajlarından biridir.

  • 24 saat kullanılabilirlik

Çevrimiçi iş yürütmenin bir başka büyük yararı da her zaman açık olmasıdır. Bir tüccar için bu, satış fırsatlarında çarpıcı bir artıştır. Müşteriler için kullanışlı ve zamandan tasarruf sağlayan bir seçenektir.

  • Azaltılmış maliyetler

E-Ticaret işletmeleri, önemli ölçüde daha düşük işletme maliyetlerinden yararlanır. Satış personeline veya fiziksel bir mağazanın bakımını yapmaya gerek olmadığı için, büyük e-ticaret maliyetleri depolama ve ürün depolamaya gider.

  • Envanter yönetim

E-Ticaret işletmeleri, sipariş, teslimat ve ödeme prosedürlerini hızlandırmak için elektronik araçları kullanarak envanter yönetimini otomatikleştirebilir.

  • Hedefli pazarlama

Böylesine zengin bir müşteri verisine erişim ve müşteri satın alma alışkanlıklarının yanı sıra yükselen endüstri trendlerini de takip etme fırsatı ile e-ticaret işletmeleri giderek yükselme fırsatını yakalayabilir.

  • Her yerden çalışma

Çoğu zaman, bir e-ticaret işletmesi yürütmek, 9’dan 5’e kadar bir ofiste oturmanıza veya her gün işe gidip gelmenize gerek olmadığı anlamına gelir. İşinizi dünyanın her yerinden yönetmek için bir dizüstü bilgisayar ve iyi bir internet bağlantısı yeterlidir.