Call to Action (CTA) Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Call to Action (CTA) Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Türkçesi harekete geçirici mesaj olan CTA, kullanıcıları belirli bir eylemi gerçekleştirmeye yönlendirmeyi amaçlayan bir resim, düğme veya metin satırı gibi bir içerik parçasına atıfta bulunan bir pazarlama terimidir. Genellikle eylem fiillerini (satın al, kaydol, takip et vb.) kullanan ve tüketiciyi bir satış hunisinin veya sürecinin bir sonraki adımına yönlendiren bir talimat veya yönerge şeklini alır. Örneğin, bir CTA e-posta listenizi büyütmek “Bültenimize kaydolun”, özel bir teklifi tanıtmak “Kupon kodunuzu talep edin” veya bir içerik parçası için “Yeni e-Kitabımızı indirin” kullanılabilir.

CTA Neden Önemlidir?

Stratejik olarak harekete geçirici mesajlar (CTA’lar), ziyaretçilerinize satın alma yolculuğunda rehberlik etmenize ve dönüşüm oranlarınızı doğrudan etkilemenize yardımcı olabilir. Gerçekten etkili bir CTA, ziyaretçilerin dikkatini çekmede, ilgilerini çekmede ve onları kayıt sürecinde etkili bir şekilde yönlendirmede oldukça etkili olacaktır.

İnsan zihni, çevrimiçi dünyanın nasıl çalıştığına o kadar alışmıştır ki, sitenizde veya açılış sayfanızda öne çıkan bir konumda harekete geçirici bir mesaj görmeyi bekler. Ancak bu, talimatlarınızı takip etmeye ve her şeyi yapmaya hazır oldukları anlamına gelmez. Etkili CTA’lar hazırlamak başlı başına bir sanattır, kanıtlanmış teknikleri izlerseniz siz de kendi web siteniz için ustalaşabilirsiniz.

Etkili Bir Harekete Geçirici Mesaj Oluşturmak İçin Bir Kontrol Listesi

Heyecan verici bir CTA, çeşitli farklı unsurların toplamıdır. Doğru yapmak için adım adım bir yaklaşım izlemeniz ve her şeyde olması gerektiği gibi doğru çalıştığından emin olmanız gerekir.

  1. Dikkat Çekici Tasarım

CTA’lar hakkında bilmeniz gereken ilk şey, öne çıkmaları ve bir etki yaratmaları gerektiğidir. Bir CTA düğmesi veya görseli hazırlarken standart tasarım kurallarına uymayın. Sayfa, tasarımınızın geri kalanıyla karışmamalıdır. Yazı tipleri ve marka renkleri gibi stilinize uyan öğeleri birleştirebilirsiniz. Oldukça zıt bir tasarım, göz alıcı bir harekete geçirici mesajın anahtarıdır.

  1. Eylem Odaklı Kopya

İndir, kaydol veya başlat gibi eylem sözcüklerini kullanabilirsiniz. Basit, anlaşılır bir dil ile çekici, jargon içermeyen, metin arasında doğru dengeyi bulmayı sağlayan, akılda kalıcı ve direkt sözcükler ile ziyaretçiyi harekete geçebilirsiniz.

  1. Aciliyet Duygusu

Aciliyet unsuru eklemek, ziyaretçilerinizin yapmalarını istediğiniz eyleme odaklanmasını sağlamanın en iyi yollarından biridir. Sınırlı bir teklif mi?, Promosyon yakında sona eriyor mu?, Stokta sadece birkaç ürün mü kaldı?, Müşterilerinizin daha sonraya ertelemek yerine şimdi harekete geçmelerini sağlayın.

  1. Açık Bir Vaat

İnsanlar, kendileri için hiçbir değeri olmayan bir şeye tıklamazlar. CTA’larınızı bilgilendirici tutun ve müşterilerinize tıklama karşılığında ne beklemeleri gerektiğini açıkça söylediğinizden emin olun. Bülteninize mi kaydolacaklar yoksa siparişi tamamlamak için yeni bir sayfaya mı yönlendirilecekler? CTA’nıza tıklamanın faydalarını iletmeye odaklanın.

  1. Dönüşüme Giden Mantıklı Bir Yol

CTA’larınızı daha etkili hale getirecek, sorunsuz ve mantıklı bir akış sağlamak için dönüşüm haritanızı çıkarın. İlgili teklifleri sunmak için CTA’larınızı satış döngüsündeki belirli aşamalarla uyumlu hale getirmek önemlidir. Örneğin, satın alma sürecinde henüz çok erken olduğu için yeni bir ziyaretçiye tam yıllık teslimat aboneliğini tanıtmak istemezsiniz.