B2B ve B2C E-Ticaret Arasındaki Farklar

B2B nedir?

B2B (İşletmeden işletmeye), iki veya daha fazla işletme arasındaki işlemleri kolaylaştıran çevrimiçi bir iş modelidir. Diğer işletmeler, satın alınan hammaddeleri kullanarak yeniden satmak veya başka ürünler yapmak için satın alma yaptıklarından, büyük siparişler söz konusudur. En popüler B2B platformu Alibaba’dır.

Bir B2B platformundaki alıcılar perakendeciler, toptancılar ve üreticiler olabileceğinden, daha uzun satın alma döngülerinden bahsetmemek için uzun vadeli ortaklıklar oluşturulur. İşletmeler ayrıca satıcıların ürünlerini ek bir ücret karşılığında kişiselleştirmelerini isteyebilir.

B2C nedir?

B2C (İşletmeden tüketiciye), işletme ve son tüketiciler arasındaki işlemleri kolaylaştıran çevrimiçi bir iş modelidir. Örneğin, amazon.com, ürünleri doğrudan son tüketicilere satmak için bir çevrimiçi perakende platformu sağlar.

B2C modellerine güvenen işletmeler, geri dönüşlerini sağlamak için müşterileriyle iyi ilişkiler sürdürmelidir. Pazarlama kampanyaları bir ürün veya hizmetin değerini göstermeye odaklanan B2B’nin aksine, B2C’ye güvenen işletmeler, pazarlamalarına müşterilerinde duygusal bir tepki uyandırmalıdır.

B2B B2C Arasındaki Farklar

Tanım

B2C, iki veya daha fazla işletme arasındaki işlemleri kolaylaştıran çevrimiçi bir iş modelini ifade eder. Öte yandan B2C, işletme ve son tüketici arasındaki işlemleri kolaylaştıran çevrimiçi bir iş modelini ifade eder.

Öncelik

B2B, olası satış yaratmaya öncelik verirken, B2C, marka bilinirliğine öncelik vermektedir.

Satın alma

B2B’de müşteriler, satın alınan hammaddeleri kullanarak yeniden satmak veya başka ürünler yapmak için satın alırken, B2C’de müşteriler ihtiyaç bazında ürün satın alırlar.

Hedef kitle

B2B, bayileri veya üreticileri hedefler. Öte yandan, B2C bireysel tüketicileri hedeflemektedir.

Sipariş miktarı

B2B toplu siparişleri içerirken, B2C küçük siparişleri içerir.

Ödeme

B2B için ödeme süreci genellikle karmaşıktır. Öte yandan, B2C platformlarında ödeme, alıcıların anlaşmazlık noktalarını azaltmak için tek bir tıklamayla basitleştirilmiştir.

Minimum sipariş miktarı

Minimum sipariş miktarı, B2B’nin önemli bir parçasıdır. Öte yandan B2C, işlemleri minimum sipariş miktarıyla sınırlamaz.

Harekete geçirici mesaj (call to action)

B2B’de, harekete geçirici mesaj, ürünün işletme için nasıl faydalı olacağını göstermesi açısından kullanıcı merkezlidir. Öte yandan, B2C harekete geçirici mesaj, ürünün tüm işletme için faydasını vurgular.

Özetle, B2B, iki veya daha fazla işletme arasındaki işlemleri kolaylaştıran çevrimiçi bir iş modelini ifade eder. Potansiyel müşteri yaratmaya öncelik verir ve bayileri veya üreticileri hedefler. Sonuç olarak, toplu siparişler içerir ve minimum sipariş miktarına sahiptir. Öte yandan B2C, işletme ve son tüketici arasındaki işlemleri kolaylaştıran çevrimiçi bir iş modelini ifade eder. Marka bilinirliğini ön planda tutarak bireysel tüketicileri hedefler. B2B ve B2C arasındaki farkı anlamak, işletmelerin hedef pazarlarını tanımlamalarına yardımcı olduğu için önemlidir.