Ağızdan Ağıza Pazarlama (WOMM) Nedir, Avantajları Nelerdir?

Ağızdan ağıza pazarlama, bir markanın kullanıcılarının bir ürün/hizmet veya marka hakkındaki deneyimlerini arkadaşları, aileleri, akranları vb. ile paylaşmaya teşvik edildiği ücretsiz pazarlamadır.

Bir marka ile yaptıkları faaliyetler, kullanıcıların deneyim paylaşımını tetikler. Kullanıcıların özgün deneyimlerine dayanan en güvenilir pazarlama şeklidir.

Marka hakkındaki olumlu konuşmaları organik olarak diğer insanlara yaymak için bir markanın hedef kitlesini stratejik olarak etkileme sanatıdır.

Ağızdan Ağıza Pazarlamanın Önemi

Bir marka için, marka hakkında olumlu bir ağızdan ağıza iletişim kurmak birinci derecede önemlidir. İnsanlar, özellikle çevrimiçi satın almalar olmak üzere, bir satın alma işlemi yapmaya istekli olduklarında diğer insanların sözlerine güvenme eğilimindedir.

Bu gerçekler, ağızdan ağıza pazarlamanın insanlar üzerindeki etkisi hakkında size bir fikir verecektir.

  • Tüketicilerin %70’inden fazlası, ağızdan ağıza iletişimin satın alma kararlarını etkilediğini belirtiyor.
  • Tüketicilerin %92’si ücretli pazarlama yerine arkadaşlarının ve ailesinin tavsiyelerine güveniyor.
  • Ağızdan ağıza pazarlama, ücretli reklamlara göre iki kat daha fazla satış sağlıyor

Özellikle sosyal medyada, ağızdan ağıza iletişim, sosyal alışverişi yönlendirmede önemli bir rol oynamaktadır.

 

Ağızdan Ağıza Pazarlamanın Avantajları

  1. Maliyetsizdir

Ağızdan ağıza pazarlamanın en önemli yanı, reklama herhangi bir yatırım yapmak zorunda olmamanızdır. Markanız için kullanıcılar tarafından organik olarak oluşturulan tamamen ücretsiz bir pazarlamadır.

  1. Marka Sadakatini Artırır

Müşteriler markanızın sunduğu hizmetlerden memnun kalırsa, ağızdan ağıza pazarlamaya katkıda bulunacaktır. Mutlu ve memnun müşteriler, markalarınıza da sadık kalacak ve uzun süre markanız ile kalacaktır.

  1. Çevrimiçi Topluluk Oluşturur

Ağızdan ağıza pazarlama yoluyla mükemmel bir çevrimiçi marka topluluğu oluşturabilirsiniz. Marka topluluğunuzun bu üyeleri, dijital ortamlarda marka savunucularınız olarak hareket edebilir.

Buradaki ağızdan ağıza pazarlamanın dezavantajı, marka hakkında olumsuz iletişimin topluluk ve sonuçlar üzerinde olumsuz bir etkiye neden olabilmesi olabilir.

  1. Markanın Sosyal Kanıtını Oluşturur

Müşteriler markanızın savunucusu olduklarında, markanız için dürüstlük, güvenilirlik, ve özgünlük kanıtı oluşturmanıza yardımcı olacaklardır. Markanızı ve dönüşümlerinizi büyütmek için sosyal kanıtlara sahip olmak çok önemlidir.

  1. Dönüşümlerinizi ve Satışlarınızı Artırır

Hepsinden önemlisi, pozitif ağızdan ağıza pazarlama yoluyla e-ticaret dönüşümlerini ve satışlarını artırabilirsiniz. Araştırmaya göre, 10 kişiden 9’u, çevrimiçi satın alma davranışlarını etkileyen bir öneri için arkadaşlarına ve akranlarına başvuruyor.