A/B Testi Nasıl Çalışır?

A/B testi oldukça basit gibi görünse de güvenilir sonuçlar elde etmek için düzgün bir şekilde uygulanması gerekir. Zaman, yazılım ve insanlar gibi bir dizi kontrolsüz değişkenle çalışıyorsunuz, dolayısıyla büyük bir hata payı var. Doğru planlamanın yardımcı olabileceği yer burasıdır. Başarılı bir AB testi yapmak ve doğru sonuçlar elde etmek için izlemeniz gereken bazı önemli adımlar şunlardır.

  1. Hangi değişkeni test etmek istediğinize karar verin

İlk adım, tam olarak neyi test edeceğinizi bilmektir. Çalıştırdığınız her AB testi için yalnızca bir şeye odaklanmanız gerekir. Bu değişken, konu satırınız veya bir dizi e-posta için kişiselleştirme kullanımınız veya harekete geçirici mesajınız için kullanılan kopya olabilir. Tek bir içerik için birden çok değişkeni test edebilirsiniz ancak her bir değişken grubunu farklı zamanlarda test ettiğinizden emin olun. Aynı anda birden çok değişkeni test etmeye çalışırsanız, hangi değişkenin gerçekten daha etkili olduğunu söyleyemezsiniz.

Ek olarak, tam olarak neyi test etmek istediğinizi daraltarak, değişkenleri nasıl oluşturacağınıza daha iyi karar verebilirsiniz. Kişiselleştirmenin açık oranlarınızı artırmada ne kadar etkili olduğunu test etmek istiyorsanız, bir e-posta setinin kişiselleştirme içermesi gerekeceğini, diğerinin ise gerekmeyeceğini bilirsiniz. Benzer şekilde, kopyanızın tıklama oranlarınızı nasıl etkilediğine odaklanıyorsanız, iki farklı harekete geçirici mesaj kopyası oluşturmaya odaklanacaksınız.

  1. Hangi metriğe odaklanacağınızı belirleyin

Ayrıca neyi ölçmek istediğinizi de bilmeniz gerekir. Tıklama oranlarınız mı? Açık oranlarınız? Yeni abone sayısı? Metrik konusunda net olarak, hangi sürümün en etkili olduğuna karar verirken tam olarak hangi verilere odaklanacağınızı bilirsiniz. Bazı durumlarda, özellikle mevcut verileriniz varsa, aklınızda gerçek bir hedef veya hatta bir hipotez olması yardımcı olur.

  1. Bir kontrol ve meydan okuyan kurun

İlk iki adımı tamamlayarak değişkenlerinizi ve istediğiniz sonucu belirlediniz. Artık ‘kontrol’ ve ‘meydan okuyanın’ ne olduğuna karar vermeye hazır olacaksınız. Kontrolünüz için içeriğinizi normalde yaptığınız gibi oluşturacaksınız. Konu satırlarını test ederek açılma oranlarını artırmaya çalışma örneğimize geri dönersek, ‘tükenmişlik’ kelimesinin dahil olduğu konu satırınızın tipik biçimini kullanırsınız.

  1. Gerekirse numunenizi eşit olarak bölün

Örneğinizi nasıl böleceğiniz, test ettiğiniz içeriğin türüne ve kullandığınız araca göre belirlenir. E-postalar için, genellikle örneğinizi eşit olarak bölersiniz, böylece her grup oldukça benzer olur, ancak AB test aracınız tarafından rastgele bölünmesini de seçebilirsiniz. Açılış sayfası veya reklamlar gibi üzerinde daha az kontrole sahip olduğunuz diğer içerikler için örneğiniz rastgele bölünecektir.

  1. Örnek büyüklüğünüzü seçin

Örneğinizi nasıl böleceğinizi seçerken olduğu gibi, kullandığınız araca ve test ettiğiniz içeriğe göre gerçek örnek büyüklüğünü belirleyeceksiniz. E-postalar için genellikle kontrolünüzü ve meydan okuyucunuzu e-posta listenizin küçük bir alt kümesine gönderebilirsiniz. Belirli bir hedefe ulaşıldığında, ‘kazanan’ kalan kişilere gönderilecektir.

Web sayfaları ve reklamlar, onları görmeyi beklediğiniz belirli sayıda insan olmadığı için çok farklıdır. Bu nedenle örneklem boyutunuz, içeriğin ne kadar süreyle paylaşıldığına veya reklama ne kadar para harcandığına göre belirlenir.

  1. Sonuçlarınızın ne kadar önemli olması gerektiğini belirleyin

Burada istatistiksel anlamlılık devreye giriyor. İstatistiksel önem, sonuçlarınızın hata veya şansa bağlı olma olasılığını anlatır. İstatistiksel anlamlılığınız ne kadar yüksek olursa, sonuçlarınız o kadar güvenilir olur, çünkü bu, sonuçlarınızın rastgele veya yanlışlıkla elde edilmiş olma ihtimalinin düşük olduğu anlamına gelir.

  1. Bir A/B test aracı seçin

Piyasadaki popüler dijital pazarlama araçlarının çoğu, A/B testleri yapmak için kullanılabilir. Bir araç seçerken, onu nasıl kullanacağınızı, ne tür içerik veya kampanyaları test edeceğinizi, satın alınabilirliğini ve kullanım kolaylığını göz önünde bulundurmak istersiniz. Odaklanılması gereken bir diğer önemli özellik, verilerin nasıl toplandığı ve paylaşıldığıdır. Bu rakamlar, ihtiyacınız olan en önemli çıktıdır, bu nedenle, anlaşılması kolay bir biçimde ayrıntılı raporlar sağlayan bir araç seçmek istersiniz.

  1. A ve B sürümlerini aynı anda test edin

Testinizin hem kontrolünüz hem de meydan okuyucunuz ile aynı anda yapılması gerekiyor. Bu, bugün A e-postasını ve gelecek hafta B e-postasını gönderemeyeceğiniz veya her bir reklamı günler arayla yayınlayamayacağınız anlamına gelir. Aynı koşullar altında test edilmeleri gerekir, tek fark değiştirilmiş öğe ve içeriği gören gerçek kişilerdir.

  1. Analizi birincil hedefinize odaklayın

Testinizi yaptıktan ve sonuçlarınızı toplamaya başladığınızda, verilerle dolup taşacaksınız. Tüm bunlar alakalı olsa da ölçmek için yola çıktığınız metriğe öncelik vermeniz gerekir. Birincil hedefiniz açık oranınız için neyin en iyi olduğunu bulmaksa, analizinizin odak noktası bu olmalıdır. Bu belirleyici faktör veya ikisinden hangisinin başarılı olduğu olacaktır.

  1. Bir sonraki eyleminizi yönlendirmek için sonuçlarınızı kullanın

Artık sağlam verilere sahip olduğunuza göre, varsa, stratejinizde hangi değişikliklerin gerekli olduğunu belirlemek için bunu güvenle kullanabilirsiniz. AB testinin her zaman tek seferlik bir aktivite olmadığını unutmayın. Ürettiğiniz şeyin optimum sonuçlar vereceğinden emin olana kadar kazanan içeriğinizi başka bir yarışmacıya karşı test ederek daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Sonuçlardan memnun kalmazsanız, tamamen yeni içerik gruplarıyla her zaman baştan başlayabilirsiniz.