7524 Sayılı Vergi Kanunu İş Dünyasını Nasıl Etkileyecek?

7524 Sayılı Vergi Kanunu ,yeni vergi düzenlemeleri, yeni vergi kanunu, vergi kanunu değişiklikleri, vergi kanunu değişikliği, 7524 Sayılı Vergi Kanunu, Türkiye Vergi Reformu, vergi düzenlemeleri, vergi kanunu düzenlemeleri, Bayi POS, Sanal POS

Bu yazı neler içeriyor

Sektörel gelişmeleri ve finans dünyasındaki güncel mevzuatları paylaştığımız blog yazılarımızın yeni bölümü ile sizlerleyiz. Bu yazımızda 2 Ağustos 2024’te resmî gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 7524 Sayılı Vergi Kanunu, vergi hukukunda ve vergi uygulamalarında iş dünyasına getirdiği önemli yenilikleri sizlerle paylaşıyoruz.

Hem kuruluşlar hem de vergi ödeyen bireyler için önemli yeni hükümler içeren bu yeni vergi kanunu değişikliği ile vergi yükümlülüklerinin daha adil ve verimli bir şekilde yerine getirilmesi hedefleniyor. Peki bu yeni düzenlemeler iş dünyasına ve online ödeme sistemleri tarafına ne gibi yenilikler getiriyor?

2024 Vergi Reformu ve 7524 Sayılı Vergi Kanunu ile Gelen Düzenlemeler Neyi Hedefliyor?

Kurumlar vergisi, dijital hizmet vergisi, uluslararası kurumlar vergisi gibi alanlarda adil ve etkin bir vergi sistemi oluşturmayı amaçlayan önemli yeni düzenlemeler getiren 7524 Sayılı Vergi Kanunu, Türkiye ekonomisinin geleceğini şekillendirecek önemli tedbirleri içeriyor.

Yeni düzenlemeler ile uluslararası vergi kaçakçılığının önüne geçilmesi, dijital ekonominin adil bir şekilde vergilendirilmesi, e-ticaretin düzenli ve kontrol altında vergilendirilmesi ve tüm bunların sonucunda vergi uyumunun arttırılmasıyla kayıt dışılıkla mücadele edilmesi amaçlanıyor.

Yeni vergi düzenlemeleri, kurum vergilerinden dijital hizmetlere kadar birçok yenilik getirirken, bu düzenlemeler ile aynı zamanda vergi hukukunda yapılan değişikliklerle ekonomik büyümenin teşvik edilmesi hedefleniyor.

Vergi Usul Kanunu'ndaki Değişikliklerin İşletmeler Üzerindeki Etkileri Neler Olacak?

7524 Sayılı yeni kanun ile Vergi Usul Kanunu’nda (VUK) vergi kaybına yol açan uygulamalara karşı cezai yaptırımlar artırılıyor. Özellikle başkalarına ait POS cihazları ve hesaplar üzerinden yapılan tahsilatlar üzerine ciddi cezalar getiren yeni düzenleme ile işletmelerin POS ve banka hesapları üzerinden yaptıkları ödemelerin büyük bir dikkatle izleneceği bir döneme geçiliyor.

Bu düzenleme ile birlikte işletme adına kayıtlı olmayan cihazlar veya hesaplar üzerinden alınan ödemeler için de özel usulsüzlük cezaları uygulamaya alınacak. Büyük oranda artırılan bu cezalar, vergi kaybını önlemeyi ve kayıt dışı ticareti azaltmayı hedefliyor.

Düzenlemenin Bayilik Ağı ve Sanal POS Kullanımı Üzerindeki Etkileri Nasıl Olacak?

7524 Sayılı Vergi Usul Kanunu çerçevesinde yapılan değişiklikler hem fiziki POS hem de Sanal POS’ların kullanımında daha detaylı kurallar getiriyor. Fiziki ve sanal POS sistemlerinde herhangi bir fark gözetilmeden her iki sistem de aynı cezai düzenlemelere tabi tutuluyor. Düzenleme ile birlikte, işletmelerin, bu düzenlemelere uygun bir şekilde hareket etmesi ve mevcut sistemlerini gözden geçirmesi büyük önem taşıyacak.

Özellikle bayi ağıyla çalışan firmaların sanal veya fiziki POS sistemlerini etkin bir şekilde kullanıp tahsilat süreçlerini dijitalleştirmeleri, firmalara hem maliyet avantajı hem de güvenli bir ödeme ortamı sağlayacak.

Sanal POS ürünümüz ve sanal POS başvuru süreçlerimiz için web sitemizdeki Sanal POS Nedir? Nasıl Alınır? içeriğimize göz atabilirsiniz.

yeni vergi düzenlemeleri, yeni vergi kanunu, vergi kanunu değişiklikleri, vergi kanunu değişikliği, 7524 Sayılı Vergi Kanunu, Türkiye Vergi Reformu, vergi düzenlemeleri, vergi kanunu düzenlemeleri, Bayi POS, Sanal POS

Bayi POS Sistemleri Yeni Mevzuata Uyumlu mu?

Düzenlemenin yayımlanmasıyla birlikte, gündeme gelen sorulardan bir tanesi de bayi POS sistemlerinin mevzuata uyumlu olup olmadığı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından 6 Ağustos 2024’te yapılan açıklamaya göre, bayiler ile alt bayiler arasındaki ilişkilerde POS cihazlarının kullanılmasına, aralarındaki sözleşmeye dayalı olarak izin verilebileceği belirtiliyor. Ancak, bu kullanımın bankacılık mevzuatına uygun olması gereği vurgulanarak bunun altı çiziliyor.

Başkalarına ait POS cihazlarının kullanılmasının ağır şekilde cezalandırılacağı sonucunu doğuran 7524 Sayılı Kanunu’nun bu ceza maddesi ve gerekçesi, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın aşağıdaki duyurusu ile net bir şekilde tanımlanıyor:

“Mükelleflerin bankacılık mevzuatı gereğince, bankalar tarafından kendilerine tahsis edilen fiziki POS cihazını ve/veya sanal POS’u bayi-alt bayi ilişkisi ve benzeri ilişki kapsamında aralarındaki sözleşmeye istinaden alt işyerlerine söz konusu mevzuatta yer alan düzenlemelere uygun olarak kullandırmaları söz konusu olabilmektedir.”

Buna göre, bayi-alt bayi ilişkisi ve benzeri ilişki kapsamında gerek kendisine tahsis edilen POS cihazını kullandıran gerekse bu cihazlar vasıtasıyla teslim ettikleri mal ve hizmetlere ilişkin tahsilatlarını yapan mükelleflerin, 213 sayılı Kanunda yer alan hükümler gereğince belge düzenleme, hasılatları kaydetme ve diğer yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getirmeleri şartıyla bahse konu mevzuatta öngörüldüğü şekilde hareket edebilmeleri mümkün bulunmaktadır.

Tüm bu bilgilerin ışığında, 7524 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nda yapılan değişikliklerin, işletmelerin vergi süreçlerini ve tahsilat sistemlerini önemli ölçüde etkileyeceğini net bir şekilde söyleyebiliriz. 7524 Sayılı Kanun’un 13. maddesinin temel amacının bayilik ilişkisi içinde olmayan mükelleflerin, başka mükelleflere ait ödeme sistemleri aracılığıyla kayıt dışı işlem gerçekleştirmelerini önlemek olduğu anlaşılıyor. 7524 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nda 13. madde metni incelendiğinde, bayilik veya alt bayilik ilişkisi içinde faaliyet gösteren mükelleflerin ana şirket adına kayıtlı fiziki veya sanal POS sistemlerini kullanabileceği sonucuna ulaşılamıyor. Bununla birlikte, GİB duyurusundaki açıklamanın yasal herhangi bir koruma sağlamadığının da göz önünde bulundurulması gerekli.

Yeni kanun ile gelen bu düzenlemelerin oldukça önemli noktalarından bir tanesinin, sözleşmeyle ispat edilen bayi-alt bayi ilişkisiyle çalışan şirketlerde fiziki veya sanal POS uygulamalarına hangi şartlar altında izin verileceğinin mevcut sistemlerde büyük değişiklikler yapmadan ve ek maliyetler oluşturmadan daha önceki idari görüşlere paralel olacak şekilde netleştirilmesi olduğunun da altını çizebiliriz.

6 Ağustos, 2024 tarihli GİB duyurusunun tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.gib.gov.tr/kredi-karti-ve-banka-karti-ile-yapilan-odemelere-iliskin-aciklama

PAYBULL İLE HERKES SATIŞ YAPABİLİR!

PayBull’da Alternatif Çok!

Siz de binlerce kişi gibi PayBull hesabı açın, internetten satış yapmaya hemen başlayın!

Sanal Pos

Mobil Cüzdan

Aradığınızı bulamadınız mı ?

Mobile Wallet

Virtual Pos